Slarv och dålig kunskap leder till bristande säkerhet för sotare, men också för den som själv skulle vilja lägga om taket eller rensa skorstenen. Har din fastighet takstege, glidskydd och nockräcke? Har du sett över alternativen för de fallskydd som erbjuds? Om inte så försätter du den som ska klättra för extrem livsfara. Få känner till att det är fastighetsägarens ansvar att garantera takarbetarnas säkerhet.
Känner du inte till vad sotarna kräver för att kliva upp på taket bör du ta en titt på vad takentreprenörerna säger. Bor du i Stockholm kan du rådgöra med http://taksakerhetstockholm.se/ som har lång och bred erfarenhet av fastighetsskötsel och säkerhetsfrågor. Ska du själv upp på taket bör du inte gå med på mindre än vad proffsen kräver – tvärtom. I ett pressmeddelande går Räddningstjänsten ut med en handlingsplan som ska skärpa reglerna och öka taksäkerheten.
Säkerhetsåtgärderna inte dyra
Det kan vara lösa stegar eller uteblivna glidskydd. Sluttande tak på hala ytor och inga fästen att ta tag i. Många struntar i sotarnas säkerhet, konstaterar helagotland.se, och sommarstugeägare och andra fritidshusägare verkar inte fundera över säkerheten när de själva ska gå upp och rensa hängrännorna. Och det verkar inte vara priset som avgör. Snarare är det bristen på kunskap, och rent slarv.
Förmodligen skulle också vattenskadorna minska om fler satte upp taksäkerhetsskydd, skriver 24halmstad i en intressant artikel. För fastighetsägaren kan det vara bra att känna till att en regelbunden rensning av stuprännorna minskar risken för att vatten kommer in i din fastighet. Och skulle du investera i en takstege, glidskydd och ett räcke skulle du kanske ta dig för att gå upp lite oftare.
Att öppna upp sin plånbok för att göra några enkla säkerhetsåtgärder är inte alls dyrt. Det kräver bara att man tar tag i det. Om man ställer pengar mot ett mänskligt liv kommer nog de flesta trots allt fram till att det är klokt i att investera i förebyggandet av en tragisk olycka, än att spara in någon slant hit och dit.